Zsömle

Zsömle

Zsömle receptje

Hozzávalók:


43 dk liszt , 2,5 dl víz , 5 dk cukor , 3 dk vaj,1 tojás , 1 csipet só , 1 evőkanál szárított élesztő
1 tojássárgája + 1 ek víz (zsömle kenéséhez), szezámmag

Elkészítés:

A vizet a cukorral megmelegítjük, beleszorjuk az élesztőt, keverünk bele 1-2 kanál lisztet, szórunk a tetejére is és félretesszük 10 percre. A maradék lisztet, sót, vajat, tojást összekeverjük, majd hozzákeverjük a felfutott élesztőt és 10 percig dagasztjuk géppel. Dagasztás után a tésztából gombócot formázunk és egy vékonyan kiolajozott tepsibe tesszük, letakarjuk és duplájára kelesztjuk. 


Miután megkelt, lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk. Kb 8 dk zsemléket formázunk belöle, a tetejét megkenjük a tojássárgájaval és megszorjuk szezámmaggal.

190 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!