Derelye

Derelye

Nagymamám készítette sokszor, az ő receptjét hoztam el nektek!

Hozzávalók:

40 dk liszt, 4 tojás, csipet só, 7 dl üveg szilvalekvár, 1 k zsír, 200 g prézli, 10 dk cukor

Elkészítés:

Ezek a kockák körülbelül 7-8 cm-esek, ti készíthetitek kisebbre vagy nagyobbra, ahogy szeretitek! A zsemlemorzsát megpirítjuk egy serpenyőben.

A lisztet kevés sóval elkeverjük, aztán adjuk hozzá a tojást. Egy kemény, de rugalmas, gyúrható tésztát kapunk. A tésztát 4 kisebb gombóccá gyúrjuk, egymástól elkülönítve, nylonnal lefedve hagyuk pihenni, mert így sokkal könynebb kinyújtani. Közben tetgyünk fel  bő, sós vizet forrni. Pihentetés után mindegyik kis gombócot sorban lehetőleg téglalap alakúra, jó vékonyra nyújtjuk. Derelyevágóval finoman bejelöljük a kockákat, és a tészta egyik felén lévő kockák közepére 1-1 kis teáskanálnyi szilvalekvárt teszünk. A rácsvonalakat egy ecsettel bevizzük, így könnyebben összeragad. Majd a tészta másik felét ráhajtuk és a kockák vonalánál jól összenyomkodjuk. Igyekezzünk úgy csinálni, hogy ne maradjon levegő a tésztakockák alatt, mert akkor fent marad a víz tetején, mikor fő és könnyebben ki is szakad. Tehát mikor jól összenyomkodjuk a közöket, utána derelyevágóval vágjuk fel kockákra. Minden kocka közepén szilvalekvárnak kell lennie.

Forrásban lévő vízben kifőzzuk úgy, hogy mikor följöttek a víz tetejére, még 3 percig főzzük, aztán forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába és szórjuk meg cukorral.

Jó étvágyat!