Az én első kovászom

Az én első kovászom

...

Hozzávalók:

4 k lisz, 2 k joghurt, 1 k 18-20 fokos víz

+liszt

1 nap:

a hozzávalókat egy 500 ml-es lefedhető üvegbe, és villával dolgozzuk össze. Fedjük be az üveget és hagyuk állni 1 napig.

2 nap:

Másnapra szaporodni kezdenek az élesztő gombák és baktériumok, de az üvegben csak opálos folyadék és üledék lesz latható. Vegyünk 4 k lisztet, majd 4 k vizet és adjuk az üveg tartalmához. Gyorsan keverjük össze és újra hagyuk állni 1 napot.

3 nap:

Buborékok jelennek meg a kevék felszinén. Ez a zerjedés kezdete. Újra adjuk hozzá 4 k lisztet és 4 k vizet. Gyorsan kavarjuk össze és fedjük vissza. Hagyuk állni 1 napot.

4 nap:

Erre a napra teljesen aktivvá válik a keverék. Keverjük össze és öntsük ki a háromnegyedét (ezt nem használjuk fel). Öntsünk az üvegbe 100 g vizet és  100 g lisztet. Gyorsan keverjük össze. Hagyuk állni másnapig. 

5 nap:

Erre a napra buborékok formájában jól látszik az erjedés, ismételjük meg a 4 nap végzett müveéetet és zarjuk vissza az üveget, hagyuk 1 napig.

6 nap:

Ettől a naptól kezdve a keverék alkalmas, hogy tésztát kelesszünk vele, de ahoz több idő kell, hogy a komplex ize kibontakozzon. Az elkövetkező 2-4 napon ismételjük meg a 4 napi tehendőket. A keverék aromája egyre erőteljesebb . 8-10 nap multán egészséges kovászhoz jutunk.

Sok siker!