Angol kovászos vekni burgonyával és sörrel

Angol kovászos vekni burgonyával és sörrel

...

Hozzávalók 2 veknihez:

A sörélesztőhöz:

125 g palackozott sör, 25 g liszt, 50 g kovász

A tésztához:150 g vágot félig megfőtt burgonya, 225 g 18-20 fokos sótlan burgonyavíz, 10 g tengeri só, 500 g liszt, napraforgóolaj a gyóráshoz

Elkészítés:

A kenyérsütést megelőző reggelen készitsük el a sörélesztőt. Serpenyőben jól kavarjuk össze a sört és a lisztet.Gyakran kevergetve főzzük fel és forraljuk krémes állagúra. Öntsök át egy tálba, hütsük le kb 20 fokosra és adjuk hozzá a kovászt. Fedjük be és hagyuk másnapig, addig megindul az erjedés.

Másnap kora reggel adjuk hozzá a burgonyához és annak főzőlevéhez, majd jól keverjük össze. Nagy tálba keverjük össze a lisztet és a sót, öntsök hozzá a sörélesztüt és dolgozzuk össze, ragacsos lágy tésztát kapunk. Hagyuk 10 percig pihenni. Locsoljuk meg egy kevés olajjal és dagaszuk kb 20-30 percet. Minden órában hajtogassuk meg. 4 órát mininum kelesszük. Formázzuk veknire és ujra hagyuk kelni 30 percet. Forrosítsuk a sütőt 220 fokosra spricoljuk be a vekniket vizzel. Süssük 20 percig majd csökkentsök a hömérsékletet190 fokra.  és süssük további 20 percet. 

Jó étvágyat!