Sósperec

Sósperec

...

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 2,5 dk friss élesztő, 3 dl víz, 1 k só, 1 k cukor, 1/2 dl olaj, 1 l víz, 4 evőkanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A lisztet dagasztótálba szitáljuk. A közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, és hagyjuk az élesztőt felfutni. Ezután hozzáadjuk a sót és az olajat. Lágyabb tésztát dagasztunk, lefedve 40 percig kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, 10 egyenlő részre osztjuk, mindet cipóvá gömbölyítjük. Letakarva 20 percet pihentetjük, majd formázzuk. Közben a vizet feltesszük főni. Forrás után beletesszük a szódabikarbónát, majd a pereceket oldalanként 1/2-1/2 percig főzzük benne. Szűrőlapát segítségével sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, megszórjuk szezámmaggal, a tetejüket bevágdossuk. Előmelegített, 220 fokos sütőben 15-20 percig sütjük. Mustárral leves mellé csodálatos.

Jó étvágyat!