Hozzávalók az öregtésztához: (ezt nem kell mindet felhasználni egy kenyérhez, de hűtőben jól eláll és miért ne lenne több, legyen mihez nyulni ha kell:)
500 gr liszt, 1 k cukor, 1/2 plikk száritott élesztő, langyos víz, 1 csipet só, 1 k zsír
Hozzávalók a kenyérhez:
300 gr fehérliszt, 200 gr rétesliszt, 1/2 plikk élesztő, 1 k cukor, langyos víz, 1 k zsír, kevés kakó a szóráshoz
Elkészítés:
Az ötegtésztát elkészítjük egy nappal elotte, bedagasztunk egy kenyérnek, pulton hagyuk 24 órát míg túlkel. Kiveszünk belőle annyit amennyit használunk a többit pedig egy fedeles dobozban megy a hűtőbe.
A liszteket, az élesztőt, cukrot és melegvizet megdagasztjuk, hozzáadjuk a sót, az öregtésztát, majd 10 percig dagasztjuk. A végén hozzáadjuk a zsírt is. 30 perc kelesztés, és 3x hajtogatás 15 percenként. Megformázzuk a kenyeret, majd újból 45 perc kelesztés. A tetejét megszórjuk kakóval(elhagyható) és bevágjuk. Előmelegített 240 fokos sütőben 40 percig sütjük kövön.
Jó étvágyat!