Öregtésztás kenyerem

Öregtésztás kenyerem

Egy este bedagasztottam, gondoltam sütök egy kenyeret....úgy megfeletkeztem róla, hogy csak reggel jútott eszembe, mikor megpillantottam a túlkelt tésztát. Na mit kezdjek vele? .....persze, hogy öregtésztás kenyeret.

Hozzávalók az öregtésztához: (ezt nem kell mindet felhasználni egy kenyérhez, de hűtőben jól eláll és miért ne lenne több, legyen mihez nyulni ha kell:)

500 gr liszt, 1 k cukor, 1/2 plikk száritott élesztő, langyos víz, 1 csipet só, 1 k zsír

Hozzávalók a kenyérhez:

300 gr fehérliszt, 200 gr rétesliszt, 1/2 plikk élesztő, 1 k cukor, langyos víz, 1 k zsír, kevés kakó a szóráshoz

Elkészítés:

Az ötegtésztát elkészítjük egy nappal elotte, bedagasztunk egy kenyérnek, pulton hagyuk 24 órát míg túlkel. Kiveszünk belőle annyit amennyit használunk a többit pedig egy fedeles dobozban megy a hűtőbe.

A liszteket, az élesztőt, cukrot és melegvizet megdagasztjuk, hozzáadjuk a sót, az öregtésztát, majd 10 percig dagasztjuk. A végén hozzáadjuk a zsírt is. 30 perc kelesztés, és 3x hajtogatás 15 percenként. Megformázzuk a kenyeret, majd újból 45 perc kelesztés. A tetejét megszórjuk kakóval(elhagyható) és bevágjuk. Előmelegített 240 fokos sütőben 40 percig sütjük kövön.

Jó étvágyat!