Kovászos rusztikus baguette

Kovászos rusztikus baguette

...

Első nap: Elkésztjük a kovászt és az öregtésztát.

Hozzávalók az öregtésztához:

1/2 kk szárított élesztő, 75 g víz, 115 g liszt, só

Hozzávalók a kovászhoz:

1/4 kk szárított élesztő, 150 g liszt, 135 g víz

Hozzávalók a kenyérhez:

340 gr liszt, 1/4 kk szárított élesztő, 180 g víz, öregtészta, kovász, só

Elkészítés:

A kovásznak a hózzávalóit összekeverjük, a viz legyen langyos ne forró. Egy híg tésztát kapunk belőle. Másnapig szobahőmérsékleten tartjuk.

Az öregtésztánál is úgyanúgy járunk el mint a kovásznál, csak 3 óra kelesztés után, másnapig a hűtőben tartjuk.

Másnap délután elkezdjük a kenyér összeállítását. A lisztet tálba szitáljuk. hozzáadjuk az élesztőt, beleöntünk kevés langyos  vizet és a sót, a kovászt és az öregtésztát. 5 Percig dagasztjuk geppel, majd fóliával letakarva hagyjuk pihenni 20 percet. Ekkor hajtogatjuk először, majd ujabb pihentetés 20 perc és újabb hajtogatás, ezt megismételjük mégegyszer. Aztán még 2 órát hagyjuk kelni. Ha megkelt a tészta kiformázzuk a baguetteket, konyharuhával letakarva hagyjuk még 2 órát kelni. Sútőpapiron süssük ki, előmelegített 220 fokos sütőben 40 perc alatt. Sütés közben 2 szer locsoljuk vizet a sütőbe ha szeretjük a ropogős vastag héju kenyeret.

Jó étvágyat!