Hozzávalók a szószhoz:
1 fej hagyma, 25 dk sertéshús, 25 dk marhahús, 2 szál sárgarépa, egy zellerszár, fél kg érett paradicsom, vagy 1 konzerv hámozott paradicsom, 50 g olivaolaj, só, bors, ujjnyi vastag húsos szalonna, 1 doboz tejszín, friss bazsalikom, 2 főtt tojás
Hozzávalók a besamelhez:
10 dk vaj, 10 lapos evőkanál liszt, 1 liter tej, őrölt szerecsendió, só
Elkészítés:
A hagymát, sárgarépát és a zellert turmixoljuk össze, majd külön keverjük össze a sertéshúst a marhahússal. Ezután vágjuk apró kockákra a szalonnát és tegyük egy magas falú serpenyőbe. Süssük zsírjára, majd adjuk hozzá az olivaolajat. Először a zöldséget fonnyasszuk meg a zsiradékon, majd adjuk hozzá a húsokat is. Körülbelül 30-40 percig főzzük össze a hozzávalókat. Ne ijedjedjünk meg, ha teljesen elfő minden lé az alapról, csak öntsük fel egy pohár vízzel, és rottyantsuk össze az alapot. Most már csak a paradicsom és a tejszín van hátra. Öntsük a paradicsomot a szószba, fűszerezzük a sóval, borssal, tegyünk fedőt a lábosra és közepes hőmérsékleten legalább másfél órán keresztül főzzük az ételt. Amikor letelt a másfél óra, sűrítse be a tejszínnel a szószt, forraljuk őket össze keverjük bele az apróra vágott friss bazsalikomot, és már kész is.Amíg fő a szósz, kezdjük el elkészíteni a besamel mártást.
Melegítsük fel a vajat, és folyamatosan kevergetve adja hozzá a lisztet. Ha elkeveredett, lassan fokozatosan kezdjük el beleönteni a tejet, és közben egyfolytában keverje. Ha minden tej benne van, lassú tűzön 10-15 percig főzzük, továbbra is a habverővel keverve, amíg besűrűsödik. Ha már elérte a megfelelő állagot, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
