Bagel

Bagel

New York croissant-ja és egyik fő gasztronómiai szimbóluma a híres bagel, a középen lyukas, gyűrű formájú kenyérféleség. A bagel eredetileg lengyel származású, a 19. század végén lengyel zsidó bevándorlók honosították meg New York-ban. 

A tésztához:

30 dk búzaliszt, só, 1 k cukor, 1 étolaj, 1 dk vaj, 1 db tojás, 1.5 dl víz, 10 g élesztő 

A főzéshez: víz, 2 k  cukor 

A szóráshoz: napraforgómag, mák, szezammag, küménymag

Elkészítés:

Tegyük egy nagy tálba a tojást, a cukrot, az élesztőt és a langyos víz 1/3-ad részét. Ezeket csomómentesen keverjük el, majd tegyük bele az olajat és a vajat. Majd a lisztet és a sót tegyük a dagasztógép üstjébe. Öntsük hozzá a kikevert tojásos keveréket, és a maradék vizet. A tésztát dagasszuk simára, majd picit lisztezzük meg a tetejét, takarjuk le légmentesen folpackkal és érleljük 40 percig. Ha lejárt a 40 perc, osszuk a tésztát annyi egyenlő részre, ahány bagelt készítünk. Gömbölyítsük fel a darabokat és hagyjuk őket pihenni 5-10 percet. A pihentetett tészták közepét két hüvelykujjunkkal lyukasszuk át, majd körbe-körbe forgatva a tésztákat, szépen tágítsuk ki a lyukat a közepükben. A lyukak pihentetés közben kicsit össze fognak szűkülni, így ügyeljünk, hogy megfelelően nagyra készítsük őket. Egy benedvesített konyharuhával takarjuk le, és fél órát hagyjuk kelni szobahőmérsékleten a tésztákat. Tegyünk fel forrni egy lábos vizet, amiben elkevertünk a cukrot. A megkelt tésztákat ebben főzzük oldalanként 15-20 másodpercig. Itt arra kell figyelnünk, hogy azaz oldala, amelyik kelesztés közben lefelé volt, azaz oldala legyen felül fürösztés közben. 15-20 másodperc után fordítsuk meg a vízben, majd egy szűrőkanállal emeljük ki és tegyük egy sütőpapírral fedett tepsire. Szórjuk meg magvakkal, vagy sóval és rögtön tegyük be egy 220 C-fokra előmelegített sütőbe, 13-14 perc alatt süssük arany barnára.